Kurt L. Hamming
Kurt L. Hamming

Personalia Ing. Kurt Louis Hamming is op 23 januari 1942 te 's-Gravenhage geboren en is sinds 1998 gehuwd met Gerdy Bosman.
Opleiding HBS-b (1960) / HTS bouwkunde Utrecht (1964) / T.H. Delft : cand. (1966).

Bureau
Bureau Kurt Hamming heeft zich in 1965 direct als zelfstandig architect gevestigd. Eerst als éénmansbedrijf en vervolgens als directeur/eigenaar van :
  • 1968 - 1971 : N.V. Installatiemaatschappij en Architectenbureau Hamming & van Oosterhout - De Meern ;
  • 1971 - juli 2002 : B.V. Architektenburo K.L. Hamming B.N.A. - Baarn en Zeewolde.
  • heden : een structuur van éénmansbedrijven rondom een facilitair bedrijf - praktijk voerend vanuit de studio Kurt L. Hamming, architect BNA.. te Dronten.
1964 / '71 Opstart van de praktijk via de verkoop van privé zwembaden en, met name via de langs die weg geworven cliënten, allengs ook woningbouw- en utiliteitsprojecten. In die dagen hield het bureau zich ook bezig met de verkoop en installatie van zwembadwaterzuiveringsinstallaties en zwembadtoebehoren voor zowel privé zwembaden als voor openbare zwembaden.
1969 / '75 Via de praktijk voor privé zwembaden ontstond een samenwerking met een Duitse groep projectontwikkelaars voor openbare zwembaden. In samenwerking met die groep werden in Nederland o.m. zwembadprojecten in Castricum en Ede gerealiseerd en voor Duitse projecten een groot aantal zwembadontwerpen vervaardigd, o.a. voor de steden Langenhagen, Pattensen, Coburg, Burghausen en Mühldorf.
1975 / '81 Na het inzakken van de markt voor de openbare zwembaden (marktverzadiging en oliecrisis) is het architectenbureau zich voornamelijk bezig gaan houden met utiliteitsprojecten. Zo trad architectenbureau Hamming in die dagen o.a. op als huisarchitect van de V.N.U., waarvoor o.a. het Metra/Medianet gebouw te Nieuwegein en de verbouwing van het hoofdkantoor te Haarlem werden verzorgd. In die tijd (in feite doorlopend, tot het einde van de jaren '80) werden tevens een zeventigtal apotheken en medische centra en diverse woningbouwprojecten alom in den lande ontworpen. In die dagen telde het bureau een vijftiental medewerkers.
1982 Het winnen van de prijsvraag voor het nieuwe "subtropische zwemparadijs" te Strasbourg impliceerde een keerpunt in de praktijk van het bureau. Dit zwembad was het eerste in zijn soort en de ideeën vonden veel weerklank. Het ontwerp "Strasbourg" is - met kleine aanpassingen - drie maal uitgevoerd, te weten naast Strasbourg ook in Metz en in Nantes.
1982 / '96 Uit de projectenserie "Strasbourg" volgde een nieuwe reeks opdrachten voor - deze keer met name - vrijetijdszwembaden, o.a. projecten te Bremen, Essen, Walibi Brussel, het SUN-Parc te Duinkerke en het glijbanenzwembad in het pretpark "Duinrell" te Wassenaar (het "Tiki-bad").

Via "Strasbourg" ontstond tevens een vaste relatie met het Duitse aannemersbedrijf Hoch-Tief A.G.. Door en via hen werd architectenbureau Hamming belast met ontwerpen voor diverse vakantiedorpen à la Centerparcs, o.a. bij Essen, in Kallenbrock (Ülsen bij Hamelen) en bij München. Door de niet aflatende weerstand van een sterke Duitse milieubeweging konden deze projecten geen doorgang vinden. Het enige project in die sfeer, dat wèl werd gerealiseerd, is het vakantiedorp Nordsee Tropen Parc te Tossens (aan de baai tegenover Wilhelmshaven). Dat project bestond uit twee delen, een nieuw centraal facilitair gebouw met zwembad, markt, hotel en sportfaciliteiten (projectwaarde DM 55 milj.) en vervolgens nog een uitbreiding van het bestaande vakantiewoningenbestand van 200 woningen met 305 vakantiewoningen in 6 types (projectwaarde DM 48 milj.). Het personeelsbestand van architectenbureau Hamming beliep in die dagen 22 personen. "Tossens" mag zich sedert de opening in 1992 ( uitbreiding gereed in 1996 ) verheugen in een gemiddelde bezettingsgraad van ruim 80% per jaar en het park is in 2004 overgenomen door Center Parcs.

1996 / heden
  • In samenwerking met N.V. Sportfondsen Nederland : verbouwingen van diverse Zwembaden in Nederland, o.a. te Bussum, Roden, Kampen en Nijmegen ;
  • in opdracht van individuele gemeenten in Duitsland verbouwing, resp. uitbreidingen van zwembaden, o.a. te Neuburg a.d. Donau ;
  • in Nederland : diverse villa's in nieuwbouw alsook woningverbouwingen, appartementengebouwen en bedrijfsgebouwen voor diverse particuliere opdrachtgevers. Zo is architectenbureau Hamming geruime tijd één van de huisarchitecten van het Bankiershuis F. van Lanschot N.V. geweest. In hun opdracht werden o.a. te Zwolle, Utrecht, Amsterdam, Eindhoven, Hilversum en Den Haag verbouwingen en inrichtingen verzorgd ;
  • de ontwikkeling van het vakantiedorpproject "Meisdorf" : twee facilitaire gebouwen en 160 vakantiewoningen (projectwaarde € 35 milj.) is momenteel onderhanden werk ; de bouwvergunning ligt inmiddels voor ;
  • evenzo onderhanden werk is een opdracht tot het rationaliseren van zowel de bouwplaats alsook de bouwwijze van de zgn. Andalusische villa, in opdracht van de "Triomoteur Holding B.V." te Zeist en m.b.t. een groot villaproject (meer dan 400 units) te Monte Mayor - Marbella - Spanje.
Sedert de start van de praktijk, in 1965, tot heden, werden door architectenbureau Hamming meer dan 600 qua functie, qua verschijning alsook budgettair uiterst diverse projecten ontworpen en overwegend ook uitgewerkt en qua uitvoering begeleid. Het bureau verheugt zich in lange referentielijsten met tevreden cliënten.

Bureaupresentatie